*Dyskretnie kontynuuje rozmowę na temat Mangi/Anime w taki sposób, żeby Kircia się nie przyczepiła.*
Aha. A czytał ktoś mange Naruto? Po prostu Anime przy tym siada na calej linii...
A wiec pozwólcie że sie wypowiem.
Jeśli chodzi o teksty w anime i w mandze, to podobieństwo jest ok. 75% -90% ... Manga jest mniej cenzuralna- lepsza
Jeśli chodzi o grafikę to w anime (gdzie robi sie wszystkich obrazków więcej) jest mniej dopracowana. (mniej szczegółów o które można potem sie przyczepić) - manga znów jest mniej cenzuralna ^^
Jeśli chodzi o kolory. ... w mandze ich brak, ale jak dla mnie ma to swój urok...
Jeśli chodzi o fabułę, to w mandze, jest mniej bezsensownych filerów które ciągną się wiekami
Mimo to, w anime jest jeden plus... mianowicie głos. Postacie mówią (nowość ?) swoimi charakterystycznymi głosami, które (potrafią, ale nie muszą) oddziałują na odbiorcę... do tego dorzućmy OST i to tyle jeśli chodzi o plusy anime
p.s
Tak, zdecydowanie wolę mangę od anime, co nie znaczy, że nie oglądam ^^
Hollow napisał:
Jeśli chodzi o grafikę to w anime (gdzie robi sie wszystkich obrazków więcej) jest mniej dopracowana. (mniej szczegółów o które można potem sie przyczepić)
To nie jest regułą. Są anime z dużo lepszą grafiką niż manga- patrz np. Elfen Lied.
Jak dla mnie w Mandze bardziej się postarali...
Anime jest kolorowe więc łatwo można ukryć szczegóły (lub je pominąć)
Jak dla mnie w Mandze bardziej się postarali...
Anime jest kolorowe więc łatwo można ukryć szczegóły (lub je pominąć)
O_o? A to nie jest czasami, ze dodaje sie wiecej szczegolow?
Tak ... 5 palec u nameczan, w dragon ballu np.
czy tez pofałdowanie stroju, w mandze a anime... Zdarzają się, przykłady gdzie postacie są bardziej wyraziste, szczegółowe itp. itd. ale traci to na klimacie. Przykładem jest Hellsing
Ostatnio edytowany przez Hollow (2008-05-30 12:58:54)
Przykładem jest Hellsing
no zwykly tak, bo tam to jest na sile upiekszone, ale Hellsing Ultimate (OVA) to juz inna bajka.
OVA to inna historia.. to anime, które przeważnie mają na celu wytłumaczenie/wnieść coś nowego do całokształtu "Opowieści"* jednak nie dodającej nic do podstawowej Fabuły.
No i jest robione pod publikę, by można to puścić na Dużym ekranie
*- troszku głupio by brzmiało, gdybym ponownie wpisał "anime" ^^ więc zmieniłem
Jep... Tego tytułu nie zekranizowali o ile mi wiadomo. Tak jak wielu ciekawych tytułów.
Ale nie narzekam, bo jest cała masa dobrego anime, które pobudza całą masę emocji
I nie mówię tu o wielkich tytułach, jak Naruto czy Death Note...
Ostatnio edytowany przez Hollow (2008-06-04 22:11:26)